Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ο δικός μας ο ρόλος μπροστά στην απεργία των καθηγητών... Χρειάζεται υπευθυνότητα!


Από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση του 53 Γενικού Λυκείου Αθηνών. Ήρθε και μίλησε ο πρόεδρος της Α'ΕΛΜΕ Αθήνας, Γιάννης Φάσαρης...

Αγαπητοί Γονείς,
Δεν είμαι νηπιαγωγός, δασκάλα ή καθηγήτρια. Είμαι ψυχολόγος που ζω μέσα στα σχολεία, στην εκπαίδευση στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τα τελευταία 8 από τα 14 χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας. Πρώτη φορά είδα τόση συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση των Εκπαιδευτικών χτες, πρώτη φορά είδα κλίμα σύμπνοιας παρά τις διαφορετικές προτάσεις... Πρώτη φορά είδα τόσο κόσμο να αγωνιά και να αντιστέκεται, σήμερα έξω από την Πρωτοβάθμια και για αυτό θέλω να συγχαρώ τους εκπαιδευτικούς αλλά και τον Σύλλογο τους, τον ΣΕΠΕ Κέρκυρας- έναν σύλλογο που τόσο άξια και με απαράμιλλη αφοσίωση και ενεργητικότητα οδηγεί η πρόεδρος και καλή φίλη μου Ελένη Μαλαχά.
Τα σχολεία ξεκινούν πετσοκομμένα, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή που το κράτος επιχειρεί μαγειρέματα, ώστε να βγάλει ότι υπάρχουν και υπεράριθμοι!!
Οικογένειες χωρίζονται γιατί δεν τους δίνουν αποσπάσεις. Μια εκπαιδευτικός σήμερα, με χρόνια προϋπηρεσία, ήρθε από την Κομοτηνή στην Κέρκυρα... Μια γυμνάστρια αφήνει τα παιδιά της και πάει στην Κρήτη... Νέα παιδιά που ερωτεύτηκαν, χωρίζονται και μένει άλλος εδώ και άλλος εκεί... Νεαρές δασκάλες που δούλεψαν ως αναπληρώτριες, με όρεξη και δημιουργικότητα, αρχίζουν να καταθλίβονται, βλέποντας ότι το μέλλον είναι ζοφερό και φέτος θα μείνουν άνεργες.
Νηπιαγωγεία και Δημοτικά χωρίς καθαρίστριες... Πού θα στείλετε τα παιδιά σας αγαπητοί γονείς; Σε ένα βρώμικο σχολείο χωρίς πετρέλαιο για το κρύο του χειμώνα... Με έναν εκπαιδευτικό διαλυμένο που τον χτυπάει ασύστολα η τρόικα; Θα αφήνατε το σπίτι σας παγωμένο; Θα αφήνατε το δωμάτιο του παιδιού σας μέσα στη βρωμιά; Κάποιοι διευθυντές άρχισαν να απευθύνονται στις μητέρες να συνδράμουν στον καθαρισμό του σχολείου για να μη μαζευτούν ποντίκια..
Στην Ειδική Αγωγή, την οποία έχω υπηρετήσει και πασχίζω να στηρίζω μέσω του Συλλόγου μας, τα πράγματα είναι τραγικά. Τα περισσότερα μέλη του Συλλόγου Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής Ιονίων Νήσων (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Φυσιοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Σχ. Νοσηλευτές, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό), είναι αυτή τη στιγμή άνεργοι και περιμένουν μπας και προσληφθούν μέσω ΕΣΠΑ σε Ειδικά Σχολεία ή με 490 ευρώ από τον ΟΑΕΔ στα ΚΕΔΔΥ... Το Ειδικό σχολείο ξεκινάει με 4 αντί 7 εκπαιδευτικούς... Χωρίς λεωφορειάκι για την μεταφορά των παιδιών, χωρίς βοηθητικό προσωπικό να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, χωρίς επιστημονικό προσωπικό να βοηθήσει τα ίδια και τους γονείς τους.
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί αγαπημένοι μου γονείς, πρέπει να διαλέξετε τι θέλετε... Θέλετε σχολεία που να υπολειτουργούν αρκεί να είναι ανοιχτά ώστε να παρκάρουμε τα παιδιά μας; Σίγουρα όχι.. Αν θέλετε Σχολεία πραγματικά μη σταθείτε απέναντι στους εκπαιδευτικούς αλλά στο πλάι τους..
Με εκτίμηση

Μαρία Αγάθου
Μια Ψυχολόγος που αγαπάει τα παιδιά και την Παιδεία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου