Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Καινούριο φρούτο μας βρήκε στα σχολεία!!! Την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία μειώνεται 70%, το πάρτι με τους ημέτερους συνεχίζεται!

Νέο πρόγραμμα «προώθησης κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία» υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας και Υγείας.
Το κόστος του προγράμματος για το έτος 2012 ήταν περίπου 3.461.300 ευρώ, από τα οποία το 1.600.000 βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από τις πιστώσεις Π/Υ του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!
Την εποχή της κοινωνικής καταστροφής, όπου ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπος με το σύγχρονο Νταχάου, όπου η παιδεία, όπως και κάθε άλλο κοινωνικό αγαθό, διαλύονται κάτω από το βάρος του οικονομικού στραγγαλισμού τους, την ώρα που οι δαπάνες για τα σχολεία κατρακυλούν μειωμένες κατά 70%, όταν πρόεδροι σχολικών επιτροπών επιπλήττουν τους εκπαιδευτικούς ότι δαπανούν πολλά για τη θέρμανση των σχολείων και προτείνουν να κλείνουν τα καλοριφέρ νωρίτερα, όταν στα σχολεία δεν υπάρχουν αναλώσιμα για τις στοιχειώδεις ανάγκες, τα προγράμματα ΕΣΠΑ τέτοιου χαρακτήρα φυτρώνουν όπως οι Μ.Κ.Ο. πριν μερικά χρόνια!!!
1) Καταγγέλλουμε τις επιλογές αυτές του υπουργείου Παιδείας που δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και των μαθητών μας. Θεωρούμε ότι χρησιμοποιείται το χρήμα που απομυζούν από το λαό με τα αντιλαϊκά μέτρα σύνθλιψής του για να τροφοδοτούν με κρατικό χρήμα απευθείας το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις! Το καπιταλιστικό κράτος ονοματίζει  σπατάλη που πρέπει να περικοπεί τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις και ανάπτυξη τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου!
2)  Δηλώνουμε προς τους γονείς, τους συλλόγους τους, τις ενώσεις τους και τις ομοσπονδίες τους, ότι τέτοιου εύρους προγράμματα είναι αποδεδειγμένα απολύτως αναποτελεσματικά ακόμα και για τους στόχους που ευαγγελίζονται!!! Μόνο όσοι είναι άσχετοι με την εκπαιδευτική διαδικασία και τις μεθόδους μάθησης θα ισχυρίζονταν ότι θα μάθουν τα παιδιά να τρώνε φρούτα επειδή μια εταιρεία θα μοιράσει δυο πορτοκάλια και δυο μήλα!!! Οι εκπαιδευτικοί χρόνια τώρα με παιδαγωγικά κριτήρια και μεθόδους ασχοληθήκαμε με θέματα διατροφής, προστασίας της φύσης, προώθησης της λογοτεχνίας και της ποίησης, χωρίς να επιστρέψουμε στις εταιρείες να κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων και να εισβάλλουν στο μυαλό των μαθητών μας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
3) Το πράγμα έχει παραγίνει. Κάθε λίγο και λιγάκι η εκπαιδευτική διαδικασία βομβαρδίζεται από προγράμματα αντίστοιχης αξίας, που στοιχίζουν εκατομμύρια. Είναι πρόκληση!!! Θεωρούμε δεδομένο ότι μετά από λίγα χρόνια, για να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες θα γελάμε με τις ονομασίες αυτών των προγραμμάτων όπως γελάμε με τις ονομασίες των Μ.Κ.Ο. της προηγούμενης δεκαετίας που βγαίνουν στην επιφάνεια τώρα.
4) Δηλώνουμε ότι αν οι συσκευασίες έχουν διακριτικά με τα οποία επιδιώκουν να διαφημίσουν εταιρείες και προγράμματα, θα τις αφαιρέσουμε. Τα μυαλά των μαθητών μας δεν είναι για τα σκουπίδια. Οι εκπαιδευτικοί είμαστε παιδαγωγοί και σεβόμενοι τον εκπαιδευτικό μας ρόλο αρνούμαστε κατηγορηματικά να γίνουμε έμποροι διαφήμισης για να κερδοσκοπούν σε βάρος των παιδιών μας κάθε λογής εταιρείες, αδρά επιδοτούμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) έως και τράπεζες (!!!) που με το αζημίωτο προωθούν τα προϊόντα τους. Οι εκπαιδευτικοί δε θα γίνουμε γρανάζι αυτής της καλοστημένης μηχανής. Το δημόσιο σχολείο και οι εργαζόμενοι σε αυτό έχουν κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να περιφρουρούν τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.
Η καταγγελία είναι από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Ο Αριστοτέλης”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου