Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Μαγευτικές νιφάδες χιονιού όπως δεν τις έχετε ξαναδεί


Ένας Ρώσος φωτογράφος συλλαμβάνει, εδώ και 4 χρόνια, μοναδικές φωτογραφίες νιφάδων χιονιού. Και αν βλέποντάς τις πιστέψετε ότι χρησιμοποιεί πανάκριβα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, θα κάνετε λάθος. Οι υπέροχες εικόνες δημιουργούνται στο μπαλκόνι του, με τη βοήθεια μιας, τροποποιημένης από τον ίδιο, παλιάς φωτογραφικής μηχανής, ενός γυάλινου τραπεζιού και ενός φακού.
Όταν το χιόνι πέφτει από τον ουρανό, είναι λες και παγώνει ο χρόνος. Λες και τα πάντα κινούνται πιο αργά, στον ράθυμο ρυθμό των νιφάδων που αφήνονται στις ορέξεις του αέρα, για να τις ταξιδέψει δεξιά και αριστερά, πριν τις αφήσει να ξαποστάσουν στο χώμα. Κι όταν μαζευτούν πολλές, στρώνουν το πιο όμορφο, αν και εφήμερο, χαλί της φύσης.

“Χιόνια στο καμπαναριό που Χριστούγεννα σημαίνει”, λέει το πασίγνωστο μελοποιημένο ποίημα του Στέλιου Σπεράντσα. Και είχε τόσο δίκαιο ο Μικρασιάτης (γεννημένος στη Σμύρνη, το 1888) λογοτέχνης. Το ολόλευκο πέπλο του χιονιού είναι ο πιο ταιριαστός διάκοσμος για τις μέρες των γιορτών. Και κάνει κάθε σκηνικό λίγο πιο μαγικό και μυστηριώδες.

Ακόμα πιο μαγική είναι η μοναδικότητα των νιφάδων του χιονιού. Μην γελιέστε από όσα μπορεί να διακρίνει το γυμνό μάτι. Στην πραγματικότητα, καμία νιφάδα δεν είναι ακριβώς ίδια με την άλλη. Αυτό το εξαιρετικό φαινόμενο οφείλεται στις πολλές μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία που βιώνουν όσο πέφτουν από ψηλά, μέχρι να παγώσουν.

Επιπλέον, οι νιφάδες έχουν ένα συμμετρικά εξάγωνο σχήμα, το οποίο είναι τέτοιο επειδή η κρυσταλλική δομή του πάγου είναι, επίσης, εξαγωνική. Και όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται αρμονικά, για να δημιουργήσουν υπέροχα σχέδια, τα οποία αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την απεριόριστη ομορφιά της φύσης.

Ο Ρώσος φωτογράφος Alexey Kljatov, χρησιμοποιώντας μία ταπεινή φωτογραφική μηχανή Canon Powershot A650, την οποία έχει τροποποιήσει μόνος του με ένα ξύλο, λίγη κολλητική ταινία και έναν επιπλέον φακό, φωτογραφίζει τέτοιες νιφάδες χιονιού, εδώ και τέσσερα χρόνια, στο μπαλκόνι του. Τις περιμένει να προσγειωθούν σε μια γυάλινη επιφάνεια και τις φωτίζει από κάτω με έναν φακό.

Το αποτέλεσμα; Απλά εντυπωσιακό! 
  • Πηγή: Pathfinder


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου