Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Επαναφορά των υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών στην ΤΕΕ. Ένας τραγέλαφος σε εξέλιξη...


Στα μέσα του Ιούλη ο υπουργός παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος αποφάσισε να καταργήσει νευραλγικούς τομείς και ειδικότητες της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τομέας Υγείας-Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αισθητικής-Κομμωτικής...) και να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας 2000 εκπαιδευτικούς, χωρίς καμία αξιολόγηση των ίδιων και των δομών στις οποίες υπηρετούσαν.
Οι σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί είναι αξιοκρατικά διορισμένοι (ΑΣΕΠ, Επετηρίδα), κάτοχοι στην πλειοψηφία τους παιδαγωγικού πτυχίου (ΣΕΛΕΤΕ/ΑΣΠΑΙΤΕ) και πολλοί από αυτούς κάτοχοι δεύτερου πτυχίου και μεταπτυχιακού διπλώματος. Ο υπουργός Παιδείας εν ολίγοις καταπατώντας συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, τους καταδικάζει με αυτή την πολιτική επιλογή στη διαθεσιμότητα και την απόλυση.
Η πολιτική αυτή επιλογή είχε αντίκτυπο και στη μαθητική κοινότητα,αφού χιλιάδες μαθητές εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν τομέα επιλογής σπουδών,άλλοι να μείνουν χωρίς καθηγητές, ενώ μέχρι και σήμερα σε πολλά ΕΠΑΛ της χώρας μαθητές υποψήφιοι Πανελληνίων Εξετάσεων δεν έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα από τα Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και τα μαθήματα ειδικότητας.
Για τους τελειόφοιτους μαθητές συνεπώς των ΕΠΑΛ που φοιτούν στην τελευταία τάξη των καταργημένων τομέων,ενέχεται ο κίνδυνος αδυναμίας απόκτησης πτυχίου, απολυτηρίου και συμμετοχής τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Η πολιτική αυτή επιλογή παραβιάζει κατάφορα και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών της ΤΕΕ στην ελεύθερη επιλογή και τη μόρφωση.
Συγχρόνως, οι σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί οι οποίοι με δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επέστρεψαν με προσωρινή αναστολή της διαθεσιμότητάς τους στα σχολεία της ΤΕΕ, εξαναγκάζονται να επανέλθουν εκ νέου σε καθεστώς διαθεσιμότητας,αφού με νέα απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο απορρίπτει την ατομική εξέταση των αιτήσεων αναστολής, επικαλούμενο το δημόσιο συμφέρον της χώρας.
Αυτές οι κατευθυνόμενες πολιτικές πρακτικές ονομάζονται από την κυβέρνηση και τον υπουργό παιδείας "Αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης"με στόχο την "Εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας". Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί της ΤΕΕ υφίστανται καθημερινά έναν ανελέητο εμπαιγμό από την κυβέρνηση σε ότι αφορά στην επαναπρόσληψή τους σε δομές της Δια Βίου Μάθησης.
Οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα είναι οι σύγχρονες "Ιφιγένειες"που σφαγιάζονται στο βωμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης και αντιμετωπίζονται σαν νούμερα και προαπαιτούμενα των δανειστών μας. Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία των καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων της ΤΕΕ και την επαναφορά των εκπαιδευτικών που βρίσκονται υπό το καθεστώς της διαθεσιμότητας στα σχολεία που υπηρετούσαν. Αυτή είναι η μόνη λύση που μπορεί να δώσει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής σπουδών στη μαθητικής νεολαία της ΤΕΕ και παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα στους τελειόφοιτους μαθητές μας να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου