Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


ΕΝΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Παπαναστασίου 49  104 45 ΑΘΗΝΑ  Τηλ. Φαξ.: 210 8321783
e-mail: enoshkkm@otenet.gr http:// www.art-teachers.com
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                   Αθήνα 2-8-2013
Όχι στην κατάργηση των Καλλιτεχνικών
 στο Γυμνάσιο και το Λύκειο
1.  Με διαδικασίες που εγγυώνται μόνο το θρίαμβο της ασυναρτησίας και την αποκαθήλωση κάθε έννοιας πραγματικής επιστημονικής σοβαρότητας και κοινωνικής ευθύνης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Εκπαίδευσης, η κυβέρνηση έβαλε μπροστά τον επανακαθορισμό του νέου ωρολογίου προγράμματος στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.
Με εντολές αυταρχισμού που δόθηκαν στις Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας την 1η Αυγούστου, (απαιτώντας να υπολογιστούν αυθημερόν και να αποσταλούν ανυπερθέτως ως το πρωί της επόμενης μέρας 2 Αυγούστου κενά – πλεονάσματα κλπ!) σβήνουν από τον εκπαιδευτικό χάρτη μαθήματα, καταργούν δίχως το παραμικρό ίχνος κατανόησης της σημασίας και των λειτουργιών τους τα Καλλιτεχνικά μαθήματα στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.
Θεωρούμε αποσυνθετική, διαλυτική και απολύτως ασύμβατη προς τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, τον εξοβελισμό της καλλιτεχνικής διδασκαλίας από τις Β’ και Γ’ τάξεις του Γυμνασίου.
Το δήθεν μάθημα επιλογής που ορίζεται βαρύγδουπα από το Υπουργείο «Βιωματικές Δράσεις – Συνθετικές – Δημιουργικές – Project» που μπορεί να διδάξει… όποιος θέλει (ή καλύτερα όποιος προλάβει) και που ανάμεσα στα 8(!) αντικείμενα που το συναποτελούν, περιλαμβάνεται και το ψευδεπίγραφο «Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης», δεν είναι παρά ένα κακότεχνο υποκατάστατο, ένα εξίσου αντιεπιστημονικό και αντικαλλιτεχνικό άλλοθι για τη διάλυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Καταγγέλλουμε απερίφραστα την εντολή κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, που υποδηλώνει την πλήρη απαξίωση των λειτουργιών της Τέχνης και σημαίνει στην ουσία έτσι την οπισθοδρόμηση όλης της εκπαίδευσης πολλά χρόνια πίσω.
Απαιτούμε σε πλήρη συμφωνία με τις αληθινά επιστημονικές, κοινωνικές και παιδαγωγικές αξιώσεις της εποχής μας, όχι την κατάργηση και την έξωση αλλά τη στερέωση, εμπέδωση, εμπλουτισμό και παραπέρα ανάπτυξη της καλλιτεχνικής διδασκαλίας σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευση, και ειδικά στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.
2.            Πράγματι, το ΥΠΕΠΘ όχι μόνο καταργεί πλήρως τη διδασκαλία των Καλλιτεχνικών στις Β΄ και Γ΄ τάξεις Γυμνασίου, αλλά και προωθεί ανενδοίαστα τον απολύτως εξωφρενικό και παράλογο εξοστρακισμό των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων  (Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο) από το Λύκειο, αν και τα μαθήματα αυτά εξετάζονται στις Πανελλαδικές και η επίδοση σ’ αυτά είναι βασική προϋπόθεση για πλείστες όσες Ανώτατες Σχολές και Ιδρύματα της χώρας.
Η Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη, αυτή την αποδεκτή από την κοινωνία, εδώ και πολλά χρόνια αλήθεια, κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να την παραγνωρίσει.
Σε καμιά περίπτωση πάντως, εμείς δεν θα μείνουμε απαθείς παρατηρητές της διάλυσης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, της κατακρήμνισης ό,τι αξιόπιστου και σοβαρού έχει οικοδομηθεί στη σφαίρα της καλλιτεχνικής διδασκαλίας, στην ουσία αποκλειστικά χάρη στις προσπάθειες και τον αγώνα των καλλιτεχνών – εκπαιδευτικών.
Μαζί με όλο τον πληττόμενο εκπαιδευτικό κόσμο, θα υπερασπίσουμε τις αξίες της Τέχνης, το Δημόσιο Σχολείο και τα δικαιώματα των λειτουργών του.
● Όχι στην κατάργηση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο
● Να αποσυρθούν άμεσα οι εντολές κατάργησης των Καλλιτεχνικών
● Όχι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική
Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
       Η  Γραμματέας                                                                   Η  Πρόεδρος
    Ν. Παληοκώστα                                                                         Ζ. Χατζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου