Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Σήμερα Τρίτη 20/5, 14.00, στο 11ο ΔΣ (Κόρακα και Παπαναστασίου, ΗΣΑΠ ΑΓ. Νικολάου), σύσκεψη συντονισμού εκπαιδευτικών-ενώσεων-συλλόγων γονέων. Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις-υποβιβασμοί δε θα περάσουν!

Νέο γύρο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος, όπως διαρρέει με δημοσίευμα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται 128 δημοτικά και 74 νηπιαγωγεία, καταργούνται 15 δημοτικά σχολεία και 30 νηπιαγωγεία και ιδρύονται έξι νέα δημοτικά και έντεκα νηπιαγωγεία. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται 16 γυμνάσια και λύκεια, 12 ΕΠΑΛ ενώ καταργούνται ένα γυμνάσιο και τρία ΕΠΑΛ και ιδρύονται ένα γυμνάσιο, δύο γενικά λύκεια και 14 ΕΠΑΛ καθώς και έξι λυκειακές τάξεις σε γυμνάσια.
Ιδιαίτερα στην Α’ Αθήνας οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις αφορούν 48 δημοτικά, από τα οποία μάλιστα, τα 4 δεν είναι συστεγαζόμενα. Από το σύλλογό "Αριστοτέλη"  περιλαμβάνονται προς συγχώνευση τα 11ο με 161 μαθητές-31ο 110 μαθητές (δεν είναι συστεγαζόμενα), 52ο με 153 μαθητές-151ο με 127 μαθητές, 62ο με 176 μαθητές-146ο με 96 μαθητές, και προς υποβιβασμό τα 54ο-55ο-99ο-108ο ΔΣ Αθηνών. Από την Α’ Διεύθυνση Αθηνών χάνονται με αυτό τον τρόπο πάνω από 80 οργανικές θέσεις δασκάλων καθώς και αρκετές οργανικές ειδικοτήτων ενώ πάνω από 400 είναι οι οργανικές θέσεις που χάνονται σε όλη την Ελλάδα!
Να σημάνει συναγερμός! Η μείωση των οργανικών θέσεων σημαίνει νέες πλασματικές υπεραριθμίες, υποχρεωτικές μετακινήσεις, διαθεσιμότητες και απολύσεις. Το Σεπτέμβριο του 2013 ζήσαμε τι σημαίνουν όλα αυτά, με την υποχρεωτική και παράνομη μετακίνηση των 74 συναδέλφων μας από την Α’ Διεύθυνση στις άλλες διευθύνσεις της Αττικής. Αν περάσει η κατάργηση δεκάδων ακόμα οργανικών θέσεων σημαίνει ότι θα βρεθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών χωρίς οργανική θέση και άρα μετέωρος στα αρπακτικά χέρια της διοίκησης!
Η εξέλιξη αυτή βρίσκει απέναντί της το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, γιατί συρρικνώνει το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων, βάζει απαγορευτικά όρια στη μελλοντική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού τους, σχεδιάζει μόνιμα πληθωρικά τμήματα, καταργεί την υφιστάμενη οργανικότητα, που αποτελεί κατάκτηση τόσο των σχολείων όσο και της τοπικής κοινωνίας και διαμορφώνει ένα αβέβαιο μέλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, γιατί οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις και οι υποβιβασμοί προτείνονται σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα και δυσκολίες, με μεγάλα ποσοστά αλλοδαπών μαθητών, που ξεπερνούν ακόμα και το 80%, με ιδιαίτερα προβλήματα μάθησης και αυξημένα κοινωνικά προβλήματα. Οι συγχωνεύσεις και οι υποβιβασμοί οξύνουν στο έπακρο αυτά τα προβλήματα γιατί οδηγούν σε συμπτύξεις τμημάτων και πληθωρικά τμήματα που φυσικά δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, ειδικά στις περιοχές αυτές.
Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις και οι υποβιβασμοί είναι συνέχεια της σαρωτικής πολιτικής που κλείνει, καταργεί και υποβιβάζει σχολεία, συμπτύσσει τμήματα, καταργεί όλο το αντισταθμιστικό εκπαιδευτικό έργο στη δημόσια εκπαίδευση και αποδομεί θεαματικά το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της. Είναι προϊόν της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων την εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, της πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ και του χτυπήματος όλων των κοινωνικών αγαθών.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων και τις ενώσεις σε σύσκεψη συντονισμού την Τρίτη 20/5, στις 14.00, στο 11ο ΔΣ Αθηνών, (Κόρακα και Παπαναστασίου, ΗΣΑΠ Αγ. Νικολάου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου