Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Όταν το Κοινωνικό Φροντιστήριο αντικαθιστά το κοινωνικό κράτος που απουσιάζει εμφανώς...


Ο  κ. Λαμπρόπουλος λαμπρό παράδειγμα.
Μια ιστορία που μας δίνει πολύ κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας: 
Μπορεί να απολύθηκε, ο ίδιος όμως εξακολουθεί να στέκεται αλληλέγγυος στους μαθητές του, διδάσκοντας εθελοντικά στους χώρους του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Πύργου τα μαθήματα ειδικότητας για τα οποία ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμα προσλάβει εκπαιδευτικούς, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αδιαφορία! Πέρα από τις γνώσεις, παραδίδει και μαθήματα αξιοπρέπειας σε περισσότερους από είκοσι τρείς μαθητές της γ’ τάξης των ΕΠΑΛ Πύργου, Αμαλιάδας και Κρέστενας του τομέα Υγείας που από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως και ο ίδιος άλλωστε, βρέθηκαν ξεκρέμαστοι…  Στους μαθητές εκείνους, οι οποίοι μη έχοντας άλλη λύση, επέλεξαν το δρόμο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου που τους ανοίχτηκε διάπλατα προκειμένου να διδαχτούν την ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ειδικότητας, καλύπτοντας έτσι τα κενά που δημιουργούνται εξαιτίας των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού.
Μαθήματα δωρεάν κι εδώ στη γειτονιά μας... Το γνωρίζατε;
Ο λόγος για τον καθηγητή Λεωνίδα Λαμπρόπουλο, που πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα, δίδασκε στο 2ο ΕΠΑΛ Πύργου και παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι απολυμένος, αποφάσισε να στηρίξει τους μαθητές του. Τους μαθητές με τους οποίους από την προηγούμενη χρονιά έκαναν όνειρα για το μέλλον τους σε μια ειδικότητα ανταγωνιστική και η οποία με μια αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καταργήθηκε. Τους μαθητές, στους οποίους την ημέρα του αγιασμού έδωσε την υπόσχεση ότι θα παραμείνει δίπλα τους… Και την υπόσχεση αυτή, την τήρησε.
«Πραγματικά δεν μπορώ να συλλάβω το γεγονός, ότι τόσο καιρό, αυτά τα παιδιά παραμένουν χωρίς καθηγητές ειδικότητας και σε λίγους μήνες θα πρέπει να δώσουν πανελλήνιες» επισήμανε ο κ. Λαμπρόπουλος τονίζοντας ότι η δυνατότητα διδασκαλίας μέσω του Κοινωνικού Φροντιστηρίου για τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ υπήρχε και πέρυσι λειτουργώντας στο χώρο του σχολείου και μάλιστα ήταν από τα μοναδικά σχολεία στην Ελλάδα που προσέφεραν αυτή τη δυνατότητα. «Φέτος αυτή η δράση συνεχίζεται στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της πόλης στο οποίο προσωπικά διδάσκω μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων όχι μόνο του Πύργου, αλλά και της Αμαλιάδας και των Κρεστένων με τη μόνη διαφορά ότι είμαι πλέον απολυμένος…».
Ο κ. Λαμπρόπουλος επισήμανε ότι εκτίμησε το όραμα των μαθητών του ΕΠΑΛ για το μέλλον τους, τονίζοντας ότι παρότι περιπλανάται η φήμη ότι δεν υπάρχουν ιδανικά και σκοποί στο επαγγελματικό λύκειο και ότι πηγαίνουν σε αυτό μόνον για το απολυτήριο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Η σχέση μαθητή- καθηγητή ήταν αμφίδρομη όσον αφορά το ενδιαφέρον τους για μάθηση και έτσι ξεκινήσαμε από πέρυσι στο σχολείο δωρεάν μαθήματα στήριξης.  Και εγώ και οι μαθητές παραμερίσαμε τις υπόλοιπες εξωσχολικές υποχρεώσεις μας και επιδοθήκαμε σε έναν σκληρό αγώνα ώστε να επιτύχουμε την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το καταφέραμε με άριστες βαθμολογίες. Και φυσικά το κατορθώσαμε χωρίς να επιβαρυνθούν οι μαθητές και οι γονείς τους, ούτε ένα ευρώ».
«Νιώθω παρείσακτος…»
Ο κ. Λαμπρόπουλος, συνεχίζει λέγοντας πως και φέτος οι μαθητές τον εμπιστεύτηκαν και ολοένα και περισσότεροι μόλις ενημερώθηκαν ότι κάνει μάθημα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, δήλωσαν συμμετοχή. «Τα μαθήματα πλέον γίνονται στο κοινωνικό φροντιστήριο της πόλης καθώς στο 2ο ΕΠΑΛ πλέον νιώθω παρείσακτος λόγω των περιστάσεων που οδήγησαν στην διαθεσιμότητα μου. Παρόλα αυτά, θεωρώ ηθικό χρέος να στηρίξω τους μαθητές μου παρότι απολυμένος με οποιοδήποτε τίμημα».
Όπως υποστηρίζει, το Υπουργείο Παιδείας, αφού τον απέλυσε, τον κάλεσε να διδάξει ως ωρομίσθιος με 5 ευρώ την ώρα για 4 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή 80 ευρώ το μήνα και φυσικά όταν έχει εκδήλωση, περίπατο ή αργία – όπως είπε- δεν θα πληρώνεται…
«Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Το Υπουργείο μετέφερε την ειδικότητα μας στο ΙΕΚ και όταν ο Διευθυντής του ΙΕΚ Πύργου αιτήθηκε την ειδικότητα καθώς πολλοί μαθητές επιθυμούσαν να την παρακολουθήσουν, το υπουργείο για άγνωστο λόγω την απέρριψε. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά αυτά να απευθυνθούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ της Καλαμάτας και της Πάτρας…»
  • Κι άλλα μαθήματα ΕΔΩ κι ΕΔΩ όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα εγγραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου