ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 27 ΙΟΥΝΗ 2013

Τις μεθοδεύσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών κλεισίματος μονάδων Υγείας της Αθήνας όπως το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, η Πολυκλινική στην οδό Πειραιώς, η Παμμακάριστος, κατήγγειλε  ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας.
 
Είναι σε εξέλιξη κινητοποιήσεις εργαζομένων, κατοίκων, μαζικών φορέων ενάντια στο κλείσιμό τους, από τις οποίες όμως, όπως είπε ο Ν. Σοφιανός, είναι απόντες δήμαρχος και δημοτική πλειοψηφία. Κάλεσε το ΔΣ να επαναβεβαιώσει παλαιότερη απόφασή του να μην κλείσει καμία νοσοκομειακή μονάδα, αντίθετα να στηριχτεί η λειτουργία τους.
 
Την αναγκαιότητα λειτουργίας π.χ. της Πολυκλινικής (το μόνο νοσοκομείο που απέμεινε να λειτουργεί στο κέντρο μετά και το κλείσιμο του Γ’ Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ) επεσήμανε και η Χριστίνα Ράπτη αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο ζητώντας από το δήμο να πάρει θέση υπέρ της λειτουργίας του. Μετά και τις παρεμβάσεις αυτές, το ΔΣ επαναβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή του υπέρ της λειτουργίας των νοσοκομείων.
 
Ακολούθως ο Ν. Σοφιανός στάθηκε στο γεγονός ότι τα μόλις τέσσερα Κέντρα Πρόληψης του δήμου Αθήνας βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», ενώ μεθοδεύεται η συρρίκνωσή τους μπροστά στην συγχώνευση οργανισμών που προωθεί η συγκυβέρνηση, παράλληλα δεν γίνεται συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την πολιτική του δήμου απέναντι στα ναρκωτικά αν και υπάρχει σχετική δέσμευση της δημοτικής αρχής.
 
Παραπέρα ο Ν. Σοφιανός έθιξε το ζήτημα λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου από την επόμενη χρονιά. Ότι είναι αμφίβολο αν θα φιλοξενηθούν τα 4.728 βρέφη και νήπια των οποίων εγκρίθηκε η φιλοξενία εφόσον ακόμα να εγκριθεί από την κεντρική διοίκηση η πρόσληψη στους σταθμούς συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ. Συν το γεγονός ότι αναμένονται άλλα 550 παιδιά μέσω ΕΣΠΑ, και ενώ υπάρχουν ήδη 850 παιδιά που έμειναν εκτός ως «επιλαχόντα».
 
Στηλίτευσε επίσης δηλώσεις του δημάρχου ότι συμφωνεί με τη λειτουργία των καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο και τις Κυριακές επικαλούμενος την επιθυμία του «εμπορικού κόσμου».  Ο Ν. Σοφιανός έκανε σαφές ότι οι μικροέμποροι δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τα μεγαθήρια του κλάδου, τις αλυσίδες και τους μεγαλέμπορους. Θύμισε δε ότι υπάρχουν και οι εμποροϋπάλληλοι που έχουν επανειλημμένα εκφραστεί ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής – αργίας. Κάλεσε μάλιστα τη δημοτική αρχή την όποια «ευαισθησία» της απέναντι στον λεγόμενο εμπορικό κόσμο, να την δείξει πρωτίστως απέναντι στους μικροεμπόρους ειδικά  αυτούς του κέντρου, τους οποίους έχει τσακίσει με κάθε είδους τέλη, φόρους, πρόστιμα.   
 
Παραπέρα, με δεδομένο ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες «κινητικότητας», «διαθεσιμότητας», απολύσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να κινδυνεύουν άμεσα, ζήτησε η δημοτική αρχή να πάρει πολιτική θέση υπέρ του δικαιώματος των εργαζομένων για παραμονή στην εργασία τους με πλήρη δικαιώματα
 
Τέλος εξέφρασε την κάθετη άρνηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απέναντι στο ενδεχόμενο κλείσιμο (όπως φημολογείται εντόνως) του Πνευματικού και Αθλητικού Κέντρου του δήμου στην οδό Ευελπίδων.
 
Σημειωτέον ότι και σε αυτό το ΔΣ μπήκε από την δημοτική πλειοψηφία στην ημερήσια διάταξη προς ψήφιση η αδειοδότηση 14 νέων «ίντερνετ καφέ» σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές του κέντρου στυο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα, αδειοδότηση  που βρίσκει αντίθετους τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ.
 
 

Λαική Συσπείρωση Αθήνας
E.mail.: symparataxh@yahoo.gr
Κ. Παλαιολόγου 10, Πλατεία Βάθη - Αθήνα 10438
Τηλ. 210 5229632, 210 5249789 Fax. 210 5229638