Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Το «μαθητικό ιδιώνυμο» και η άσκηση ποινικών διώξεων για τις καταλήψεις

Εντάξει μπορεί να μην ξέρετε ισπανικά και να μην έχει υπότιτλους ελληνικούς αυτό το βίντεο αλλά είναι ένα ύμνος για την Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι θα το κατανοήσετε αν το δείτε...


Αναστάτωση και έντονο προβληματισμό στους κόλπους της μαθητικής κοινότητας προκαλεί η ποινική δίωξη μαθητών για τη συμμετοχή τους στις καταλήψεις του περασμένου φθινοπώρου. Μετά το έγγραφο της ΓΑΔΑ όπου καλεί τους διευθυντές των σχολείων σε συνεργασία με τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές, κάτι που παραπέμπει ευθέως στις συνθήκες που επικρατούσαν στην εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της Επταετίας, και την ενεργοποίηση του «μαθητικού ιδιωνύμου» με την 2811/2000 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι μαθητές των σχολείων της επικράτειας βρίσκονται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, εφόσον αποφασίσουν μέσα από τις συνελεύσεις τους τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Παρά τις “άτυπες” οδηγίες της ΟΛΜΕ αλλά και τις “συστάσεις” των κατά τόπους ΕΛΜΕ, υπήρξαν πανελλαδικά μεμονωμένες περιπτώσεις διευθυντών σχολείων, οι οποίοι γνωστοποίησαν στις αστυνομικές αρχές λίστες με συγκεκριμένα ονόματα μαθητών, ως υποκινητών των καταλήψεων, με αποτέλεσμα οι μαθητές αυτοί να διώκονται σήμερα ποινικά. Ένα ανάλογο περιστατικό φαίνεται πως εκτυλίχθηκε και στο Κερατσίνι.
Σύμφωνα με καταγγελίες γονέων αλλά και μαθητών, η διευθύντρια του 2ου λυκείου Κερατσινίου παρέδωσε στις αστυνομικές αρχές της πόλης τα ονόματα οκτώ ανηλίκων μαθητών, οι οποίοι κλήθηκαν σε απολογία, που εκ των υστέρων υπέγραψαν, οι περισσότεροι εξ αυτών χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία των γονέων τους. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, μετά το πέρας της απολογίας των μαθητών, οι αστυνομικοί που έλαβαν τις καταθέσεις ενημέρωσαν τους μαθητές ότι εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η όποια νομική διαδικασία σε βάρος τους, δε θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Το γεγονός ότι μαθητές σύρονται σε ανάκριση με βασικό πληροφοριοδότη τον διευθυντή τους προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις που οδήγησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα.
Εν μέσω τεταμένης και εκρηκτικής ατμόσφαιρας και με την παρουσία εκπροσώπων από ενώσεις γονέων αλλά και εκπροσώπων της τοπικής ΕΛΜΕ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ανοιχτή συνέλευση γονέων, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα και να εξευρεθούν πιθανοί τρόποι για τη διακοπή της ποινικής δίωξης των μαθητών. Παρότι η διευθύντρια του σχολείου δε φαίνεται να αρνείται δημοσίως ότι εκείνη έδωσε τα ονόματα των μαθητών στους αστυνομικούς, όταν της ετέθη ευθέως το ερώτημα αν όντως ανέφερε στις αστυνομικές αρχές συγκεκριμένα ονόματα μαθητών του σχολείου, εκείνη αρνήθηκε κατηγορηματικώς να απαντήσει, απειλώντας με ότι θα με πετάξει έξω από το γραφείο της. Κάλεσε μάλιστα το Τμήμα Ασφαλείας Κερατσινίου, απαιτώντας τη σύλληψή μου και την κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου μου, ώστε να μην υπάρξει κάποιο ηχητικό ντοκουμέντο.
Στο θέμα της ποινικής δίωξης των μαθητών του 2ου λυκείου Κερατσινίου παρενέβη και η ΕΛΜΕ Πειραιά, με την παρουσία εκπροσώπων της στη συνέλευση των γονέων. Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ένωσης Στάθη Σκλαβενίτη, θα καταβληθούν προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αρθεί άμεσα η ποινική δίωξη των μαθητών του 2ου λυκείου Κερατσινίου και το σχολείο να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατό στην ομαλή λειτουργία του και στους εκπαιδευτικούς στόχους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου