Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ενημέρωση για τα σχολεία



         
 



Φίλοι γονείς είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από σας ,κυρίως οι γονείς που τα παιδιά τους πηγαίνουν στο ολοήμερο,εχετε αντιληφθεί ότι το ολοήμερο υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου.
Αυτή είναι η αλήθεια και ακόμα χειρότερη διότι το ολοήμερο δεν είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας.Αυτό συμβαίνει για τους εξής  λόγους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ,διότι απλά δεν υπάρχουν χρήματα για δασκάλους.

Εξηγώ την σκέψη μου,αρκετοί δάσκαλοι έφυγαν για συνταξιοδότηση και δεν έχει προκηρυχτεί ΑΣΕΠ ώστε να διοριστούν  νέοι στην θέση τους.Τα κενά τους τα καλύπτουν αναπληρωτές οι οποίοι πληρώνονται με προγράμματα ΕΣΠΑ. Αυτά τα προγράμματα θα ανοίξουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2015.Οπότε μέχρι τότε γίνεται ΜΠΑΛΩΜΑ των θέσεων με όποιο τρόπο μπορούν.
Άλλωστε όπως μας είπε η κυρία Χατζήμανώλη (προϊσταμένη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης)πριν μία εβδομάδα που τη συναντήσαμε, με το σύλλογο δασκάλων Αριστοτέλη και άλλες ενώσεις γονέων, προτεραιότητα έχει το κανονικό σχολείο να καλύψει τα κενά του και να λειτουργήσει και αν γίνεται ίσως καλυφθεί και το ολοήμερο.
Μετά από αυτή την ομολογία αντιληφθήκαμε όλοι οι παρευρισκόμενοι ότι τα ολοήμερα θα λειτουργήσουν ίσως πολύ αργά και όπου λειτουργούν γίνεται με τις λεγόμενες ειδικότητες δασκάλων (γυμναστές,ξενόγλωσσους,πληροφορικούς)που διορίζονται σαν αναπληρωτές σιγά-σιγά.Δηλαδή τόσο όσο  επιτρέπει το μνημόνιο να γίνονται  κάποια μικροέξοδα για την καθημερινότητα μας.
Τα σχολεία και τα παιδιά μας μπαίνουν στην λοταρία των περισσευούμενων του προϋπολογισμού.

Επίσης σκεφτείτε ότι κάθε χρόνο θα χειροτερεύει η κατάσταση των  ολοήμερων σχολείων αφού δεν θα μπορούν να τα λειτουργούν, οπότε τελικά θα καταργηθούν σιωπηρά..Άλλωστε και τώρα οι περισσότεροι γονείς έχουν αποδεχτεί ΣΙΩΠΗΡΑ αυτή την λειτουργία.


Σχετικά με την οικονομική κατάσταση για την κτηριακή στήριξη των σχολείων της περιοχής μας σας ενημερώνω ότι ακόμα δεν έχουν μπει τα χρήματα  της3ης  δόσης από τον Δήμο για τα σχολεία  με αποτέλεσμα οι καθαρίστριες   να μένουν απλήρωτες και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών να ζορίζουν για οικονομία στην λειτουργική καθημερινότητα των σχολείων.

Πληροφορώ  ακόμα  τους συλλόγους μας ότι η κυρία Ηλιοπούλου αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου, προς το παρόν δεν δίνει στους συλλόγους την άδεια να χρησιμοποιούν τους σχολικούς χώρους για τις δραστηριότητες τους ,επικαλούμενη την νομοθεσία του Καλλικράτη. Φυσικά υπάρχει νομοθεσία, όμως  όφειλε  νωρίς να ενημερώσει τους συλλόγους νωρίτερα ς ,ώστε να προλάβουν όλη την διαδικασία.Μάλλον όμως δεν την γνώριζε ούτε η ίδια  γιατί  θα αντιλαμβανόταν ότι το έγγραφο που έστειλε στις 10/10/2014  ζητώντας στοιχεία για τα αιτήματα των σχολείων σχετικά με τη χρήση των χώρων  είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί.Απλά υποψιάζει εμάς που ασχολούμαστε με τους συλλόγους γονέων ,ότι αυτή η άγνοιά της κάτι άλλο εννοεί. 

Οι σύλλογοι μας έχουν μπει σε εκλογικές διαδικασίες και αυτό που διαπιστώνω είναι η δυσκολία των γονέων να εμπλακούν μες τη συλλογικότητα μέσα στα σχολεία  τους,πιθανό δείγμα της γενικότερης κούρασης και αδιαφορίας που επικρατεί σχετικά με τα κοινά.

Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι όταν μένετε μέσα στην ατομική σας καθημερινότητα δεν γίνεται να λυθούν τα θέματα που απασχολούν τα παιδιά ,τα σχολεία, ακόμα και εσάς τους ίδιους.Ούτε  είναι λογικό να ισχυριζόμαστε ότι όσοι εμπλέκονται με την συλλογικότητα δεν κάνουν και τίποτε ή τι έκαναν;;Φίλοι μου έστω και λίγο όλοι κάτι κάνουν για τα σχολεία μας για τα παιδιά μας για μας.Όσοι βρίσκονται στους δρόμους και διεκδικούν ,στις επιτροπές και αντιστέκονται διαμαρτυρόμενοι, ξέρετε βάζουν ένα μικρό λιθαράκι στην ύπαρξη του Δημόσιου σχολείου.

ΤΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;;!!!

Είναι ανάγκη να μην επιτρέπουμε σε αυτό που ονομάζεται σύστημα να μας χρησιμοποιεί μέσα από την αδιαφορία μας που το βολεύει.Ούτε και είναι σωστό να ακούγεται  ότι  αυτοί που είναι σε συλλογικότητες κάτι κερδίζουν ή σε κάτι ωφελούνται.Αν θέλετε αυτό να το διαπιστώσετε μπείτε στους συλλόγους και ελέγξτε πρώτα τους άλλους και μετά δημιουργείστε πραγματική  άποψη δική σας για την συλλογικότητα και τους συλλόγους.

Οφείλω όμως  να κάνω μία διόρθωση-διευκρίνηση που χρωστώ σχετικά με το 54ο Γυμνάσιο.Οι τουαλέτες φτιάχτηκαν με εργολαβία από το Δήμο.Ωστόσο καλό θα ήταν το Δ.Σ.της ένωσης να ενημερώνεται από το σύλλογο γονέων του σχολείου για αυτό.Τα τηλέφωνά μας βρίσκονται δημόσια ακριβώς για αυτό το λόγο.

Σπυρούλα Πρεσβέλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου