Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Πανελλαδικές 2013: Χρήσιμες συμβουλές…


Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δημοσιεύω απλές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και γονείς, καθώς αρχίζει η περίοδος των εξετάσεων για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που φέτος ξεκίνησαν την Παρασκευή 17 Μαΐου, χωρίς απεργία ή με επιστράτευση!...

Δοκιμάζονται κάθε χρόνο ψυχοσυναισθηματικά δεκάδες χιλιάδες αγόρια και κορίτσια και μαζί γονείς και συγγενείς, αλλά, δυστυχώς και φέτος, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τελικά θα φορτωθούν με ψυχικό τραύμα κάποια παιδιά που, με συγχωνεύσεις και άνοδο βάσεων, δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν μια θέση σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ…
Τελικά, υπάρχει μια συνταγή επιτυχίας, ένας συνδυασμός ψυχολογικής στρατηγικής και τεχνικών που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας ώστε να τα βοηθήσουμε να επιτύχουν;

Η εμπειρία μου με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι
«ΜΑΓΙΚΗ» συνταγή επιτυχίας ΔΕΝ… υπάρχει, αλλά, όπως κάνω κάθε χρόνο, έτσι και φέτος καταθέτω ανεπιφύλακτα ότι η προσοχή των παιδιών και των οικογενειών τους χρειάζεται να εστιασθεί σε τρία συγκεκριμένα σημεία:
 
1/ Στο σπίτι, όπου συνιστώ συναισθηματική ανακωχή ανάμεσα σε γονείς, αδέλφια, θείους και θείες, γιαγιάδες και παππούδες.
2/ Στον εξεταστικό χώρο.
3/ Στην ψυχική κατάσταση των παιδιών έπειτα από κάθε μέρα εξετάσεων, με άλλα λόγια στην προετοιμασία των παιδιών μας να συνεχίσουν στα επόμενα μαθήματα με αισιοδοξία, οποιαδήποτε και αν ήταν η επίδοσή τους στο μάθημα στο οποίο εξετάσθηκαν μέχρι στιγμής.

 

ΠΑΙΔΙΑ,
α] Εντρυφήστε στη μελέτη, κάνοντας έναν συνδυασμό εντατικής σπουδής αλλά και ψυχαγωγίας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά και οι ψυχοσυναισθηματικές και ψυχοκοινωνικές μας ανάγκες διαδραματίζουν σημαντικό ρολό στην υπόθεση της επιτυχίας. Ακόμη και το καλύτερο μυαλό, όμως, ο πιο δυνατός μαθητής ή μαθήτρια έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα θα κουραστεί και τότε είναι απαραίτητο να σταματήσει και να επιδιώξει ένα ευχάριστο διάλειμμα.
β] Συχνά, πιο συχνά απ’ ό,τι πολλοί νομίζουν,
η υπερβολική μελέτη και επανάληψη… δεν βοηθούν! Αφού έχετε διαβάσει όλο τον χρόνο, λίγο πριν από τις εξετάσεις, ας μου επιτραπεί η έκφραση που πολλοί φοιτητές και φοιτήτριές μου χρησιμοποιούν, «…ρίξτε το λίγο έξω…».
γ]
Μην προσπαθήσετε να «ελέγξετε» τις γνώσεις σας λίγα λεπτά της ώρας πριν από την είσοδό σας στον εξεταστικό χώρο. Μέσα στην ένταση της ψυχοσυναισθηματικής σας διέγερσης είναι πολύ πιθανό να σας φανούν όλα άγνωστα με αποτέλεσμα να αγχωθείτε και να πανικοβληθείτε. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε… ξεχάστε τις φετεινές εξετάσεις.
δ] Μέσα στον εξεταστικό χώρο
φροντίστε να εξοικειωθείτε με πρόσωπα και πράγματα και πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για δροσιά αλλά και για παρηγοριά. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να παλινδρομούμε σε παιδικές ηλικίες μπροστά σε καταστάσεις στρες και άγχους. Διώξτε το άγχος και την ξηροστομία πίνοντας μια γουλιά νερό.
ε] Όταν σας δοθούν τα θέματα,
ξεκινήστε με αυτό που ξέρετε καλύτερα.
Μην κολλήσετε στο άγνωστο ή δύσκολο για σας θέμα. Απαντώντας το εύκολο, που κατέχετε καλά, δημιουργείτε στον εαυτό σας τη θετική ψυχολογικά αίσθηση ότι κάνετε κάτι δημιουργικό και στη συνέχεια, με ανεβασμένο το ηθικό σας, καταπιαστείτε με το ή τα δύσκολα θέματα, και πάλι πηγαίνοντας προοδευτικά από τα γνωστά στα λιγότερο γνωστά.
στ] Είναι πιθανό για μερικά δευτερόλεπτα να σας φανούν όλα τα θέματα άγνωστα με αποτέλεσμα να αγχωθείτε και να πανικοβληθείτε. Εάν σας συμβεί αυτό τότε…χαλαρώστε για μερικά λεπτά, διαβάστε ξανά τα θέματα και ίσως ξαφνιάσατε με τη συνειδητοποίηση ότι
τελικά δεν σας είναι και τόσο άγνωστα…
ζ] Άσχετα με το πώς γράψατε σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, συνεχίστε τις προσπάθειές σας
χωρίς ηττοπάθεια στα υπόλοιπα μαθήματα. Σίγουρα κάθε μάθημα μετρά, αλλά εκείνο που τελικά μετράει περισσότερο είναι η δυνατότητα να χειρισθείτε κάθε μάθημα σαν ξεχωριστή οντότητα. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έγραψαν χαμηλά στο πρώτο μάθημα και στη συνέχεια πήγαν πολύ καλά στα υπόλοιπα χωρίς άγχος και ηττοπάθεια με αποτέλεσμα να περάσουν σε κάποια από τις αρχικές τους επιλογές.


ΓΟΝΕΙΣ και ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ,
Ας σκύψουμε όλοι μαζί πάνω από τα παιδιά μας με φροντίδα και τρυφερότητα και ας τους δώσουμε να καταλάβουν ότι όχι μόνο δεν πολεμούν μόνα τους, αλλά και ότι η δίκη σας αγάπη δεν εξαρτάται ούτε και κινδυνεύει από μια πιθανή αποτυχία του. Και κάντε το αυτό με τέτοιο τρόπο ώστε να μη φανεί ως επιπόλαια και επιφανειακή κάλυψη μιας πραγματικότητας που δεν υπάρχει, ότι δηλαδή είναι ψέμα.
Μην αφήσετε το παιδί σας να πιστέψει ότι
άλλα λένε τα χείλη σας και άλλα η καρδιά σας, καθώς τις τραγικές συνέπειες αυτής της λαθεμένης, κατά την προσωπική μου γνώμη, τοποθέτηση τεράστιας αξίας στην εισαγωγή σε ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ μας την επιβεβαιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τα ΜΜΕ όταν μας ανακοινώνουν ποσά παιδιά κάνουν απόπειρες «αυτοκτονίας» μαθαίνοντας ότι απέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις (πολλά μάλιστα περιστατικά δεν φτάνουν ποτέ, για ευνόητους λόγους, στα ΜΜΕ…).
Δυστυχώς, η οικονομία των αριθμών είναι τέτοια που γνωρίζουμε, εκ των προτέρων, ότι
μερικές χιλιάδες παιδιών θα αποτύχουν.
Απαιτείται, όμως, ιδιαίτερη προσοχή γιατί, όταν ένα παιδί αποτυγχάνει,
έχει διπλή την αίσθηση της ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ – πρώτον, γιατί απέτυχε και μειώνεται το ΕΓΩ του απέναντι σε συμμαθητές και συμμαθήτριες και, δεύτερον, γιατί έχει την υποκειμενική αίσθηση ότι ΠΡΟΔΩΣΕ τους γονείς του, ότι δεν στάθηκε άξιο απέναντι στους κόπους και τους μόχθους, τα έξοδα και την αγωνία τους!Κουράγιο σε σας, γονείς και συγγενείς!
Παιδιά, οπλιστείτε με μπόλικη ψυχραιμία και χιούμορ & ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!…
Του Γιώργου Πιπερόπουλου
καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου