Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Τρίτη 5 Μαΐου 2020


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 4ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
 ΓΙΑ ΤΟ
ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ

Η Ένωση  Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης δημοτικής κοινότητας , καιρό πριν την εμφάνιση της πανδημίας του  covid-19 , σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής μας και  με διάφορες πρωτοβουλίες,  ανέδειξε  σοβαρά και χρόνια προβλήματα  που καθιστούσαν την ασφάλεια της  δημόσιας υγιεινής  και σωματικής ακεραιότητας  μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία μας  αμφίβολη.

Ειδικότερα μας απασχόλησε έντονα  :

·         το πρόβλημα της ανεπαρκούς καθαριότητας στα σχολεία , όπως αυτή διαμορφώνεται από την έλλειψη μόνιμου  βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας
·          τα προβλήματα  σχολικής στέγης , παλαιότητας των σχολικών κτηρίων που συνεπάγεται από την άθλια κατάσταση των υπαρχουσών υποδομών (πχ αποχωρητήρια κ.ά. )
·         η απουσία αιθουσών  που οδήγησε  στο στοίβαγμα  25 και άνω  μαθητών στην τάξη.

Το νέο  νομοσχέδιο για την παιδεία που έφερε το Υπουργείο μεταξύ άλλων  προβλέπει περισσότερους μαθητές ανά τμήμα  σε νηπιαγωγεία και δημοτικά , ενόψει  και της  δίχρονης  προσχολικής  αγωγής  που πρέπει να εφαρμοστεί, ενώ  οι οδηγίες των επιστημόνων για την επαναλειτουργία των σχολείων  προβλέπουν αποστάσεις  5 μ2 ανά μαθητή & εκπαιδευτικό!!!!

Τα παραπάνω ζητήματα δεν έχουν λυθεί έως τώρα από τους υπεύθυνους κρατικούς φορείς  και λόγω πανδημίας γίνονται επίκαιρα   όσο ποτέ  άλλοτε. Ταυτίζονται με την αγωνία  χιλιάδων γονέων που προβληματίζονται  με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων  και δικαίως.

 Είναι υποχρέωση μας , είτε τα σχολεία ανοίξουν τον Μάιο , είτε τον Σεπτέμβρη να επιμείνουμε να εξασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις όπως ορίζονται από τους ειδικούς επιστήμονες. Να ελέγξουμε τους όρους  λειτουργίας των σχολείων και πως υλοποιούνται και να διεκδικήσουμε να καλυφθούν όλα τα κενά χωρίς καμία επιβάρυνση των γονέων αλλά με ευθύνη του Υπουργείου .

Απαιτείται άμεσος και μακρόπνοος  σχεδιασμός και πρωτοβουλίες από το Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς  για ουσιαστικές  παρεμβάσεις ,ώστε να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν  τα σχολεία , αφού  προκύπτει ότι  η πανδημία θα μας απασχολεί για καιρό.

Καλούμε όλους τους γονείς  μέσα από τους συλλόγους τους να πάρουν αποφάσεις και να διεκδικήσουν  άμεσα  :

·         Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας , μέσα προστασίας (απολυμάνσεις, αντισηπτικά μάσκες , γάντια, υλικά καθαριότητας.) νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα σχολεία.
·         Καθαριότητα κατά την διάρκεια της  εκπαιδευτικής διαδικασίας.

·         Εκπαίδευση από ειδικούς  επιστήμονες  για την σωστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και υγιεινής.

·         Νέα σχολικά κτίρια  που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής  και να αποσυμφορηθεί  ο συνωστισμός  των μαθητών ανά τάξη , μέτρο που συνδέεται άμεσα με την τήρηση και των αποστάσεων .
Τέλος δεν πρέπει να  ξεχάσουμε τους εργαζόμενους γονείς που  ήδη έχουν χάσει ως και 15 ημέρες από την κανονική άδεια τους με την άδεια ειδικού σκοπού που πήραν αναγκαστικά. Επομένως να μην χρεωθεί καμία ημέρα από την κανονική τους άδεια.

Το Δ.Σ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου