Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΘΡΙΑΜΒΟΣ: Η Ελλάδα στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τώρα, μπροστά μας έχουμε την Κόστα Ρίκα!

Με πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στο 92', η Εθνική νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «16» του Μουντιάλ, πίσω από την πρώτη του 3ου ομίλου, Κολομβία, η οποία έκανε το χρέος της κερδίζοντας 4-1 την Ιαπωνία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, κάνοντας το καλύτερό της παιχνίδι στα γήπεδα της Βραζιλίας, προηγήθηκε 1-0 στο 42' με πλασέ του Σάμαρη. Στο 74' οι Αφρικανοί ισοφάρισαν με τον Μπονί, αλλά στο 92' ήρθε η ανατροπή του Σαμαρά και η εκτέλεση του πέναλτι που μας έστειλε στα ουράνια! Πλέον, η Ελλάδα θα παίξει την Κυριακή (23:00, ΝΕΡΙΤ) κόντρα στην Κόστα Ρίκα με στόχο την είσοδο στα προημιτελικά.

Kόντρα σε όλα τα προγνωστικά και τις αντιξοότητες που προέκυψαν στη διάρκεια του ματς, η «γαλανόλευκη» έκανε μακράν την καλύτερη της εμφάνιση στο τουρνουά, έχασε ευκαιρίες με αποκορύφωμα τα τρία δοκάρια κι έστω με ένα πέναλτι που ήταν άκρως αμφισβητούμενο έδωσε χαρά σε 10 εκατομμύρια Έλληνες.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι κανείς από τους διεθνείς που χρησιμοποιήθηκαν χθες δεν υστέρησε, όλοι έδωσαν το 101% των δυνατοτήτων τους, με προεξέχοντες τους Σάμαρη, Μανιάτη, Μανωλά, Παπασταθόπουλο, Χριστοδουλόπουλο και Καραγκούνη. Ακόμη κι ο Σαμαράς, που έπαιξε απόψε σε έναν...άχαρο ρόλο (σέντερ φορ) ήταν αυτός που έδωσε τη μπαλιά στο Σάμαρη κι έγινε το 1-0, ενώ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με τρομερή ψυχραιμία εκτέλεσε τον Μπαρί από την «ασβεστένια βούλα» με το πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος.

Η πρώτη επίσκεψη της εθνικής στα καρέ των Αφρικανών έγινε στο 13΄ με τη μπαλιά του Τοροσίδη στη μικρή περιοχή να φέρνει το Σαλπιγγίδη σε θέση βολής, αλλά ο Μπαρί με έγκαιρη έξοδο έπεσε στα πόδια του διεθνή άσου και μπλόκαρε.

Όπως συνέβη και με την Ιαπωνία, το παιχνίδι «στράβωσε» από νωρίς για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Πριν από πέντε βράδια, ήταν ο Μήτρογλου που αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού κι εν συνεχεία ο Κατσουράνης που αποβλήθηκε, απόψε πήραν...σκυτάλη οι Κονέ και Καρνέζης με διαφορά 13 λεπτών. Ο πρώτος έπαθε τράβηγμα, ενώ ο γκολκίπερ της «γαλανόλευκης» πόνεσε στη μέση και έδωσε την θέση του στο Γλύκο.

Μέσα σ΄ όλα η Ελλάδα στάθηκε άτυχη για τρίτη φορά στο 33΄. Σε εξαιρετική αντεπίθεση που έγινε και ασίστ του Σαμαρά, ο Χολέμπας έπιασε το σουτ με το...κακό του πόδι (δεξί) κι έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Στην εξέλιξη της φάσης, η εθνική κέρδισε φάουλ σε πολύ καλό σημείο έξω από την περιοχή, ο Καραγκούνης το εκτέλεσε κι ο Μπαρί μπλόκαρε.

Τρία λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, όμως, ήρθε το πρώτο γκολ της Ελλάδας στο 20ο παγκόσμιο κύπελλο. Από το λάθος των παικτών της Ακτής έξω από την περιοχή, Σαμαράς και Σάμαρης άλλαξαν ωραία τη μπάλα και ο αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού στην 5η του συμμετοχή με το εθνόσημο πλάσαρε υποδειγματικά το Μπαρί κι «έγραψε» το 1-0.
Με μεγάλη ευκαιρία για την εθνική μας ομάδα ξεκίνησε το δεύτερο μέρος. Η εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Χριστοδουλόπουλου στο 54΄ έφερε τον άσο της Μπολόνια σε θέση βολής, αλλά το σουτ που επιχείρησε δεν ήταν καλό και η μπάλα έφυγε άουτ. Στο 58΄ ο Μπαρί έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ το σουτ του Σαλπιγγίδη, ενώ στο 61΄ ο Τοροσίδης άργησε να δώσει στον Σαμαρά που ήταν μόνος του, προρίμησε να κάνει τη ντρίμπλα και κέρδισε φάουλ που πέρασε ανεκμετάλλευτο.

Τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα στο 68΄ με το βολέ του Καραγκούνη έξω από την περιοχή να στέλνει τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Μπαρί. Κι όταν χάνεις ευκαιρίες για να τελειώσεις το παιχνίδι, η μπάλα θα σε τιμωρήσει. Αυτό έγινε στο 74΄ με το Μπονί να πλασάρει το Γλύκο, μετά την ασίστ του Ζερβίνιο, στην πρώτη ευκαιρία των Αφρικανών στο παιχνίδι. Τρίτο δοκάρι για την Ελλάδα, αυτή την φορά από τη σέντρα σουτ του Τοροσίδη στο 80΄, ωστόσο, η ομάδα του Σάντος δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα.

Εκεί που οι Αφρικανοί ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν, ο Σαμαράς στο 93΄ έπεσε στη μεγάλη περιοχή περισσότερο επειδή σκόνταψε στο πόδι του Σιό και λιγότερο γιατί ανατράπηκε, ο Βέρα υπέδειξε πέναλτι και ο στράικερ της Σέλτικ έστειλε την Ελλάδα στους «16« του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Διαιτητής: Κάρλος Βέρα (Ισημερινός)

Κίτρινες: Ντρογκμπά, Καλού, Ντιέ

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): 1. Ορέστης Καρνέζης (24΄ 12. Παναγιώτης Γλύκος), 15. Βασίλης Τοροσίδης, 19. Σωκράτης Παπασταθόπουλος, 4. Κώστας Μανωλάς, 20. Χοσέ Χολέμπας, 10. Γιώργος Καραγκούνης (78΄ 17. Φάνης Γκέκας), 2. Γιάννης Μανιάτης, 16. Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, 8. Παναγιώτης Κονέ (12΄ 22. Ανδρέας Σάμαρης), 14. Δημήτρης Σαλπιγγίδης, 7. Γιώργος Σαμαράς.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ (Σαμπρί Λαμουσί): 1. Μπουμπακάρ Μπαρί, 17. Σέρζ Οριέ, 4. Κόλο Τουρέ, 22. Σουλεϊμάν Μπάμπα, 3. Αρθουρ Μποκά, 9. Σεκ Ισμαελ Τιοτέ (60΄ 12. Βίλφριντ Μπονί), 20. Τζόφρι Ντιέ, 19. Γιάγια Τουρέ, 8. Σάλομον Καλού, 10. Ζερβίνιο (83΄ 21. Τζιοβάνι Σιό), 11. Ντιντιέ Ντρογκμπά (78΄ 14. Ισμαέλ Ντιομαντέ).

  • Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου