Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Στα ύψη οι βάσεις σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Άνοδος αναμένεται σε Νομικές, Ιατρικές, Φαρμακευτικές, Πολυτεχνικές και Στρατιωτικές Σχολές. Μικρές αυξομειώσεις στις περισσότερες περιφερειακές σχολές. Μέχρι τη Δευτέρα 14 Ιουλίου η υποβολή των μηχανογραφικών.
Η προτίμηση των υποψηφίων στις περιζήτητες σχολές, ιδιαίτερα του κέντρου, λόγω της κρίσης, και η επαναφορά στο καθεστώς των μετεγγραφών που ίσχυε πριν από το 2011 καθορίζουν τις φετινές βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός που προσήλθε φέτος στις εξετάσεις είναι μικρότερος σε σύγκριση με πέρυσι -80.279 υποψήφιοι Ημερησίων και Eσπερινών Λυκείων έναντι 80.958 πέρυσι- την ίδια ώρα που υπάρχει μία «τεχνητή» αύξηση των εισακτέων, λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων και της ενσωμάτωσης των θέσεών τους σε αυτές της γενικής σειράς.
Συνολικά θα διατεθούν για όλες τις κατηγορίες εισακτέων (και για την κατηγορία του 10%) 70.295 θέσεις, εκ των οποίων οι 46.735 θα είναι στα πανεπιστήμια και οι 23.560 στα TEI.
Στο 1ο Πεδίο την κούρσα θα την οδηγήσει η Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στην πρώτη πεντάδα των υψηλόβαθμων τμημάτων του Πεδίου θα είναι τα τμήματα Ψυχολογίας των δύο μεγάλων αστικών κέντρων. Στο 2ο και 4ο Πεδίο τα Πολυτεχνικά, το Μηχανικών Η/Υ και το Μηχανολόγων Μηχανικών θα είναι περισσότερο απαιτητικά από τα άλλα. Στο 3ο Πεδίο οι Ιατρικές (και βεβαίως οι στρατιωτικές Ιατρικές) θα βρεθούν μπροστά.
Ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό της κίνησης των φετινών βάσεων εισαγωγής θα είναι οι διαφορετικές κατευθύνσεις και ταχύτητες ανάμεσα στα πέντε Επιστημονικά Πεδία αλλά και εντός των Πεδίων.
  • Από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣYΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου