Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο και Υποχρεωτικό Σχολείο!

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Βερανζέρου 22, 6ος όροφος

www.goneis.org.  E-mail: omosp.goneon.attikis@gmail.com

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Τα  σχολικά  κτίρια  της  Αττικής  στέλνουν  μήνυμα  SOS!!!  

    Άλλο  ένα παράδειγμα από  τα  πολλά  επιβεβαιώνει  ότι  τα  σχολικά  κτήρια της  Αττικής  στέλνουν  μήνυμα  SOS . Εν  μέσω θέρους  οι οικογένειες 520 μαθητών  του 1ου & 2ου Γυμνασίου του Δήμου Παιανίας,  ενημερώθηκαν  από τη δημοτική αρχή  ότι μεγάλο μέρος του σχολείου τους κρίθηκε στατικά ανεπαρκές και δεν μπορεί να λειτουργήσει πριν γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης από την Κτ.Υπ., που είναι η αρμόδια.  Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς για ένα κτίριο που ολοκληρώθηκε το 1961 και δεν έχει ελεγχθεί έκτοτε!

    Το παραπάνω γεγονός δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Το γεγονός ότι 520 παιδιά και οι οικογένειές τους ταλαιπωρούνται, δεν γνωρίζουν αν, που και πότε θα κάνουν μάθημα, πέντε ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επιβεβαιώνει με το πιο τραγικό τρόπο τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας μας ήδη από το 2019, που σημειώναμε:


   ·  Να ελεγχθούν έγκαιρα όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι, και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της Κτ.Υπ. σε συνεργασίες με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια. Ο ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει άμεσα σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – έξοδοι διαφυγής –πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).


    ·   Να δρομολογηθούν σύγχρονα αντισεισμικά κτιριακά συγκροτήματα. ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003) που πρέπει να επικαιροποιηθούν.


Αυτά τα αιτήματα πρέπει να είναι σταθερά στην προσοχή των Ενώσεων και των Συλλόγων. Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις των Δημοτικών Αρχών που διαχρονικά θεωρούν την ασφάλεια των παιδιών μας κόστος και πολυτέλεια και πιέζουν να παραιτηθούμε από αυτά τα αιτήματα.

       Η αποδιοργάνωση της Κτ.Υπ. (πρώην ΟΣΚ) και η αποψίλωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, με  ευθύνη  όλων των Κυβερνήσεων, έχουν οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια του κράτους όσον αφορά την στατική και  αντισεισμική επάρκεια των σχολείων μας.

 

       Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η ανάγκη κατασκευής νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες.


Ως  ΔΣ  της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής συντασσόμαστε με τη θέση των γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών της Παιανίας που διεκδικούν ασφαλές κτίριο και πρωινή λειτουργία του σχολείου. Οι «λύσεις» που προωθεί ο Δήμος και το υπουργείο Παιδείας για μετατροπή του σχολείου σε εργοτάξιο και ταυτόχρονη λειτουργία του σχολείου με container καταργώντας το προαύλιο χώρο, θέτει σε κίνδυνο τους μαθητές.


 «Λύση» δεν είναι επίσης η σύμπτυξη του ωραρίου με 6 διδακτικές ώρες στο 4ωρο!. Αυτό θεωρεί το Υπουργείο και ο Δήμος ότι χρειάζονται τα παιδιά μας μετά από δύο χρόνια πανδημίας; Και οι δύο «λύσεις» δημιουργούν προβλήματα στη στελέχωση των σχολείων από εκπαιδευτικούς, στη σύνταξη των ωρολογίων προγραμμάτων και συνθήκες συρρίκνωσης των δύο σχολείων. Είναι απαράδεκτο τα γραφεία των καθηγητών  να  βρίσκονται στο κομμάτι του κτηρίου που έχει κριθεί ακατάλληλο  και να εργάζονται εκπαιδευτικοί σε αυτό.


ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ  τώρα   όλοι  οι αρμόδιοι  φορείς,   Δήμος και   Υπουργεία  να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των δύο Γυμνασίων της Παιανίας.


Είναι δική τους ευθύνη να  βρουν  λύση  με    κατάλληλο  κτίριο  για  τις  ανάγκες  των μαθητών του  1ου & 2ου Γυμνασίου Παιανίας.

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της Περιφέρειας, να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με τους τοπικούς μαζικούς φορείς στην κατεύθυνση επίλυσης αυτού του χρόνιου προβλήματος  της  Σχολικής  Στέγης, με διεκδικητικές  πρωτοβουλίες τόσο στους Δήμους όσο και στην κεντρική κυβέρνηση.


Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση:

Ø Σχέδιο εκπόνησης μελετών στατικής επάρκειας για όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, αρχίζοντας από τα παλαιότερα.

Ø Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε σχολεία κατασκευασμένα προ του 1959, για τα οποία πιθανόν να μην υπάρχει καμία αντισεισμική μελέτη.

Ø  Για τα παραπάνω να δοθεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων μας, με την πλήρη συντήρηση αυτών. Κάθε Δήμος να ολοκληρώσει πρόγραμμα συντήρησης για όλα τα σχολικά κτίρια ευθύνης του.


Οι ζωές των παιδιών μας δεν γίνεται να ζυγίζονται με τις αντοχές της οικονομίας. Η στατική επάρκεια των σχολείων μας, η αντισεισμική θωράκιση  είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας  για  εμάς  και τα παιδιά μας.

Αθήνα,  8  Σεπτέμβρη 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου